Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι: Απελευθέρωση




Τίτλος: Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι: Απελευθέρωση

Συγγραφέας: E L James
Εκδόσεις: Πατάκη
Μετάφραση: Σπερελάκη Τιτίνα

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές έφτασε πολύ γρήγορα στο τέλος της. Άλλοι την λάτρεψαν ενώ άλλοι την μίσησαν.. Εγώ ανήκω μάλλον στην πρώτη κατηγορία!



Από το οπισθόφυλλο:



* Από την πρώτη στιγμή που η Άνα Στιλ συνάντησε τον δυναμικό, όσο και προβληματικό, επιχειρηματία Κρίστιαν Γκρέυ, γεννήθηκε μεταξύ τους μια αισθησιακή σχέση που άλλαξε αμετάκλητα τη ζωή και των δύο. 

Η Άνα ήξερε από την αρχή πως η αγάπη για τις Πενήντα Αποχρώσεις της δε θα ήταν εύκολη δουλειά και η κοινή ζωή τους δημιουργεί προκλήσεις που κανένας τους δεν είχε προβλέψει. Εκείνη πρέπει να μάθει να μοιράζεται τον πολυτελή τρόπο ζωής του Γκρέυ χωρίς 


να θυσιάζει την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της, και ο Γκρέυ πρέπει να ξεπεράσει την παρόρμησή του να ελέγχει τους άλλους και να αφήσει πίσω του τις αναμνήσεις που εξακολουθούν να τον στοιχειώνουν.


Τώρα, επιτέλους μαζί, έχουν αγάπη, πάθος κι έναν κόσμο με άπειρες δυνατότητες.


Ακριβώς όμως τη στιγμή που φαίνεται πως πραγματικά έχουν τα πάντα, η τραγωδία και η μοίρα συνδυάζονται για να κάνουν πραγματικότητα τους χειρότερους εφιάλτες της Άνα… *


Άνοιξα το βιβλίο με μεγάλη χαρά και ανυπομονησία.. και αν εξαιρέσουμε μερικές αδυναμίες της συγγραφέα, τις οποίες εντοπίσαμε από το πρώτο κιόλας βιβλίο, ήταν όλα όσα περίμενα! Κάθε βιβλίο της σειράς έχει κάτι διαφορετικό από το προηγούμενο να μας δώσει, με αποτέλεσμα να μην γίνεται καθόλου βαρετή η ανάγνωση. Σίγουρα το πρώτο βιβλίο εστιάζει περισσότερο στην σεξουαλική ζωή των πρωταγωνιστών και το δεύτερο στο συναισθηματικό υπόβαθρο της σχέσης τους. Έτσι και η Απελευθέρωση έρχεται να μας δώσει κάτι καινούριο, μια περιπέτεια! Τη στιγμή που ο Κρίστιαν και η Άνα πιστεύουν ότι έχουν αγγίξει την ευτυχία, τα γεγονότα έρχονται να ταράξουν τα νερά και να φέρουν κυριολεκτικά τα πάνω κάτω! Επικίνδυνοι εχθροί θα βρεθούν στον δρόμο τους με στόχο να καταστρέψουν τα πάντα ενώ παράλληλα οι πρωταγωνιστές μας θα βρεθούν μπροστά σε μια αναπάντεχη εξέλιξη η οποία θα τους αναγκάσει να πάρουν ριζικές αποφάσεις για το κοινό τους μέλλον. O Κρίστιαν θα ανοίξει την καρδιά του στην Άνα και θα αποκαλύψει πολλά για το σκοτεινό παρελθόν του και έτσι θα μας λυθούν οι απορίες που είχαμε από δυο πρώτα βιβλία της σειράς. Με καταιγιστική δράση, πολλές αποκαλύψεις και ανατροπές η James κρατά το ενδιαφέρον μας αμείωτο μέχρι την τελευταία σελίδα! Η "εσωτερική θεά" καθώς και το "υποσυνείδητο" της Άνα τα οποία μας παρουσιάζονται σχεδόν ως ξεχωριστοί χαρακτήρες, εξακολουθούν κατά την γνώμη μου να αποτελούν αδυναμία της αφήγησης. Ένα ακόμη μειονέκτημα είναι οι επαναλαμβανόμενες φράσεις σε σημείο κάποιες φορές ενοχλητικό. Τα μειονεκτήματα αυτά όμως δεν ήταν ικανά να αποσπάσουν αρκετά την προσοχή μου από την ιστορία που ξετυλίγεται και έτσι απόλαυσα το τρίτο αυτό υπέροχο βιβλίο των Πενήντα Αποχρώσεων! Για το τέλος η συγγραφέας μας επιφυλάσσει μια πολύ ευχάριστη έκπληξη! Δεν θέλω να αποκαλύψω κάτι και έτσι θα σας πω μόνο ότι υπονοείται πως θα υπάρξει και συνέχεια! Ποιος ξέρει.. αν πάντως συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι σίγουρα καλοδεχούμενο!



Καλή σας Ανάγνωση!


Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Ξεπεσμένοι Άγγελοι - Γιώτα Παπαδημακοπούλου



Τίτλος: Ξεπεσμένοι Άγγελοι
Συγγραφέας: Γιώτα Παπαδημακοπούλου
Εκδόσεις: Μάτι

Το πρώτο βιβλίο της πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφέα και αγαπημένης φίλης Γιώτας Παπαδημακοπούλου είναι πλέον γεγονός! Έως σήμερα η ελληνική πεζογραφία δεν ήταν η πρώτη μου επιλογή αλλά το "Ξεπεσμένοι Άγγελοι" με έβαλε στη διαδικασία να αναθεωρήσω!


Περίληψη:

* Η Αγγελική είναι ένα χαρισματικό κορίτσι, ένα ταλαντούχο πλάσμα, το οποίο, δυστυχώς, ζει σε ένα περιβάλλον που δεν τη βοηθάει να αναδείξει τα ταλέντα της. Κι ενώ είναι απόλυτα πεπεισμένη πως έχει βρει τον άντρα των ονείρων της στο πρόσωπο του Μιχάλη, μετά από δύο χρόνια σχέσης και ύστερα από κάμποσα όνειρα για ένα κοινό μέλλον μαζί του, ξαφνικά στη ζωή της μπαίνει ο Άγγελος, και τότε όλα αλλάζουν.
Συνειδητοποιεί πως η ζωή που έχει δεν είναι αυτή που θα ήθελε και πως ο έρωτας μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό, κάτι περισσότερο. Όμως, η γνώμη του κόσμου την επηρεάζει, οδηγώντας την σε μια σειρά από λάθος συμπεράσματα και αποφάσεις.
Εγκλωβισμένη μέσα στην ίδια της την ανασφάλεια, παγιδευμένη μέσα στον κόσμο που οι άλλοι έχουν πλάσει για εκείνην, η Αγγελική αποφασίζει να ζήσει χωρίς τον Άγγελο και να χαράξει την πορεία της. Εκείνος, ωστόσο, όλο κι επιστρέφει, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μείνει μακριά του για καιρό, κι έτσι τα λάθη να συνεχίζονται και να επαναλαμβάνονται. Ο κύκλος δεν ξανανοίγει, γιατί στην πραγματικότητα δεν κλείνει ποτέ, ενώ οι δυο τους κινούνται συνεχώς μέσα σε αυτόν.
Δυο άγγελοι ξεπεσμένοι, εξαιτίας ενός ασίγαστου πάθους από το οποίο προσπαθούν απεγνωσμένα να λυτρωθούν...

Πόσα μπορεί ν' αντέξει ο έρωτας όταν του έχεις κόψει τα φτερά; *

Όπως θα έχετε καταλάβει συνήθως επιλέγω να διαβάζω βιβλία με θέμα φανταστικό ή αστυνομικά θρίλλερ.. οπότε όταν έπιασα το Ξεπεσμένοι Άγγελοι ήταν μια νέα εμπειρία για μένα. Δεν ήξερα τι να περιμένω και ήμουν αρκετά επιφυλακτική. Όπως αποδείχθηκε τελικά το απόλαυσα από την αρχή έως το τέλος! Γυρίζοντας τις σελίδες μια-μια αισθάνθηκα ότι υπήρχε στην ιστορία κάτι το οικείο.. και αυτό νομίζω είναι το στοιχείο εκείνο που με έκανε να το αγαπήσω. Στην ουσία θίγει θέματα καθημερινά τα οποία ακόμη και αν δεν έχουν συμβεί σε εσάς τους ίδιους σίγουρα έχουν προβληματίσει κάποιον γνωστό σας, με αποτέλεσμα να είναι αναπόφευκτο να ταυτιστούμε με τους πρωταγωνιστές και την ιστορία τους! Μια ιστορία γλυκιά αλλά και παθιασμένη, πλασμένη δεξιοτεχνία! Με χιούμορ αλλά και πόνο, έντονα συναισθήματα και αναπάντεχες εξελίξεις η πλοκή ξετυλίγεται σε γρήγορο ρυθμό με αποτέλεσμα να μην θέλεις να το αφήσεις από τα χέρια σου πριν φτάσεις στο τέλος. Και τι να πει κανείς γι'αυτό το τέλος.. η αυλαία πέφτει τόσο εντυπωσιακά που με άφησε άφωνη κυριολεκτικά! Δεν μπορώ παρά να θαυμάζω την φίλη μου Γιώτα για το έργο της και να ανυπομονώ για το επόμενο!

Κυκλοφορεί από τις 20 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις ΜΑΤΙ...

Καλή σας Ανάγνωση!

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Η Ζωή του Πι - Yann Martel



Τίτλος: Η Ζωή του Πι
Συγγραφέας: Yann Martel
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Μετάφραση: Κουμπαρέλη Μπελίκα

Όταν αποφάσισα να πάρω στα χέρια μου αυτό το βιβλίο, δεν ήξερα πραγματικά τι να περιμένω. Φανταστείτε ότι δεν είχα διαβάσει καν την περίληψη στο πίσω μέρος! Μερικές φορές είναι υπέροχο να μην έχεις ιδέα τι θα διαβάσεις στις επόμενες σελίδες, με αποτέλεσμα το κάθε τι να αποτελεί έκπληξη!


Περίληψη:

*"Θα σου διηγηθώ μια ιστορία που θα σε κάνει να πιστέψεις στον Θεό". 

Η ιστορία που ο ηλικιωμένος Ινδός διηγήθηκε στο συγγραφέα, είναι η απίστευτη ζωή του Πι Μολιτόρ Πατέλ, που έκανε το γύρο του κόσμου και βρίσκεται μέσα σε τούτο δω το βιβλίο.

Ο Πι και η οικογένειά του ζουν στην Ινδία και διατηρούν ένα ζωολογικό κήπο. Ο νεαρός Πι έχει δύο αγάπες: τα ζώα και το διάβασμα. Διαβάζει με πάθος ό,τι έχει σχέση με τον Ινδουισμό, το Χριστιανισμό και το Ισλάμ και, προς μεγάλη έκπληξη των γονιών του, αποδέχεται και πιστεύει και τις τρεις θρησκείες. Κάποτε η οικογένεια αποφασίζει να μεταναστεύσει στον Καναδά μαζί με τα ζώα. Όμως το πλοίο ναυαγεί, κι ο Πι βρίσκεται μόνος σε μια βάρκα μαζί με μιαν απίστευτη ομάδα: μια ζέβρα, μια ύαινα, έναν ουραγκοτάγκο και μια τεράστια βασιλική τίγρη της Βεγγάλης.

Ο Πι πρέπει τώρα να συνυπάρξει με ναυαγούς που δεν μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου. Με εξυπνάδα, με απίστευτο θάρρος και ανομολόγητο φόβο, αποδέχεται τη φύση του κάθε ζώου και αναπτύσσει μιαν άρρηκτη σχέση κυρίως με την τίγρη. Δεν είναι τυχαίο που αυτή έχει όνομα ανθρώπου: Ρίτσαρντ Πάρκερ.

Ο Γιαν Μαρτέλ μας δίνει ένα καταιγιστικό βιβλίο. Μια συγκλονιστική παραβολή για την πάλη ανάμεσα στην ψυχή και τη σάρκα. Συγκινητικό χωρίς μελοδραματισμούς, με χιούμορ ακόμη και στις πιο δραματικές του στιγμές, σε κάνει να σκεφτείς τους προσωπικούς σου Ρίτσαρντ Πάρκερ, τα δικά σου ναυάγια, και σε μαθαίνει πώς να επιβιώνεις.*

Διαβάζοντας τις πρώτες σελίδες ανακαλύπτουμε στοιχεία του πρωταγωνιστή τα οποία θα μας βοηθήσουν στην πορεία να κατανοήσουμε της εξέλιξη της ιστορίας. Η ζωή του στον ζωολογικό κήπο, οι σχέση του με τις τρεις θρησκείες  στις οποίες πιστεύει, η σχέση του με την οικογένεια του, όλα αυτά είναι ζωτικής σημασίας. Όταν το πλοίο που μεταφέρει την οικογένεια Πατέλ καθώς και αρκετά από τα ζώα του ζωολογικού, στον Καναδά, βυθίζεται ο Πι θα βρεθεί σε μια τραγική κατάσταση, στην οποία κανείς μας δεν θα ήθελε να βρίσκεται! Ναυαγός σε μια βάρκα μαζί με μια ζέβρα, έναν ουραγκοτάγκο, μια ύαινα και μια βασιλική τίγρη της Βεγγάλης! Με ελάχιστες προμήθειες και σπασμένο ηθικό ο Πι θα πρέπει να παλέψει με τον εαυτό του και να επιστρατεύσει όλο του το κουράγιο προκειμένου να ανακαλύψει το κλειδί της επιβίωσης του. Μια επιβίωση που φαντάζει αδύνατη. Ο συνεχής κίνδυνος των σαρκοφάγων συνεπιβατών του καθώς και η έκθεση στα καιρικά φαινόμενα στη μέση του ωκεανού δεν είναι οι κύριοι εχθροί του.. οι χειρότεροι εχθροί του είναι η απελπισία, η θλίψη και ο φόβος.. ή μάλλον θα λέγαμε καλύτερα ο τρόμος! Μέσα από αυτό το τρομερό ταξίδι  που διήρκεσε πάνω από 7 μήνες θα διδαχθούμε την σημασία της πίστης (στον Θεό ή ακόμη και στον εαυτό μας) και την δύναμη που μπορεί να αντλήσει κανείς από αυτή, ποια είναι τα όρια ενός ανθρώπου που βρίσκεται κοντά στο θάνατο και μέχρι που μπορεί να φτάσει κανείς προκειμένου να κρατηθεί στη ζωή. Μια περιπετειώδης ιστορία γεμάτη από κάθε άποψη, άλλες φορές σκληρή, άλλες φορές δοσμένη με χιούμορ!  "Η Ζωή του Πι" ήταν πραγματικά ένα βιβλίο έκπληξη για μένα. Τον αν μου άρεσε ή όχι είναι πολύ σχετικό. Ένα είναι σίγουρο.. ότι πήρα πολλά διαβάζοντας το και θα το θυμάμαι για πολύ καιρό!

Διαβάστε ένα απόσπασμα πατώντας εδώ.


Καλή σας ανάγνωση!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...