Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Specials - Σειρά Uglies (βιβλίο 3)




Τίτλος: Specials - Σειρά Uglies (βιβλίο 3)
Συγγραφέας: Scott Westerfeld
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Μετάφραση: Καίτη Οικονόμου

Το τρίτο κατά σειρά βιβλίο της σειράς Uglies το ξεκίνησα με μεγάλη όρεξη παρασυρμένη από το πόσο μου είχαν αρέσει τα δυο προηγούμενα! Δεν μπορώ να πω πως ικανοποίησε απόλυτα τις προσδοκίες μου.. αλλά ούτε και να το απορρίψω.. 

Μια ματιά στην περίληψη:

* H Τάλι νόμιζε πως ήταν απλώς μια φήμη, αλλά τώρα είναι μια απ' αυτούς. Μια από τους Ειδικούς. Μια καλοκουρντισμένη πολεμική μηχανή, κατασκευασμένη για να κρατά υποταγμένους τους άσχημους και αποβλακωμένους τους ωραίους. Ίσως όμως ο τέλειος προγραμματισμός της η σωματική ρώμη και η προσήλωση στο στόχο να μην είναι ό,τι καλύτερο της συνέβη ποτέ. Η Τάλι έχει ακόμη αναμνήσεις από κάτι άλλο. Όλα οδηγούν σε μία τελική επιλογή: ν' αφουγκραστεί αυτό το μικρό ανεπαίσθητο σκίρτημα της καρδιάς της ή να εκτελέσει την αποστολή για την οποία είναι προγραμματισμένη. Και στις δύο περιπτώσεις ο κόσμος της Τάλι δεν θα είναι ποτέ πια ο ίδιος. *

Η βασική ιδέα στην οποία βασίζεται η σειρά είναι έξυπνη,πολύ πρωτότυπη και το βασικότερο μας περνά με επιτυχία πολλά οικολογικά μηνύματα αλλά και το πόσο σημαντικό είναι το να υπάρχει η διαφορετικότητα μεταξύ των ανθρώπων.. Δυστυχώς όμως αντί να κορυφώνεται η δράση και η αγωνία από βιβλίο σε βιβλίο γίνεται κατά την γνώμη μου το αντίθετο. Ήταν αρκετά ευχάριστο βέβαια να το διαβάζεις αν εξαιρέσεις κάποια σημεία τα οποία βρήκα κουραστικά κυρίως στην αρχή. Στα θετικά του συγκαταλέγω το γεγονός ότι ο συγγραφέας μας δίνει την ευκαιρία να δούμε άλλη μια πτυχή της ιστορίας, η οποία είναι η ζωή και ο τρόπος σκέψης των Ειδικών. Αυτό το στοιχείο χαρακτηρίζει γενικότερα όλη τη σειρά, αφού με κάθε βιβλίο ζούμε και ένα διαφορετικό κομμάτι της ιστορίας (οι άσχημοι, οι όμορφοι, οι ειδικοί).Νομίζω όμως οτι ο συγγραφέας δεν εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την ιδέα του!  Είχα την αίσθηση ότι είχα στα χέρια μου κάτι σχετικά πρόχειρο ή και βιαστικό αν θέλετε.. Θα μπορούσε ίσως να έχει λίγη περισσότερη δράση ή ίσως να ήταν λιγάκι πιο φορτισμένο συναισθηματικά.. Η σειρά τελειώνει με το τέταρτο βιβλίο της σειράς με τίτλο Extras το οποίο κυκλοφορεί και το έχω ήδη προμηθευτεί. Πολύ σύντομα θα το διαβάσω.. η αλήθεια είναι ότι έχω περιέργεια να δω τι άλλο μπορεί να δώσει.. ελπίζω πολλά!

15 σχόλια:

  1. Η αλήθεια είναι πως ενώ σαν σειρά που άρεσαν ιδιαίτερα, είχαν κάποια στοιχεία που με ξενέρωναν ώρες-ώρες! Κάτι μου έλειπε... νομίζω πως στο 4ο θα το βρεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιωτάκι μου το ελπίζω γιατί το ίδιο αισθάνομαι και εγώ! Σαν σειρά και σαν θέμα πολύ μου άρεσε.. αλλά πράγματι κάτι έλειπε! Για να δούμε λοιπόν στο τέταρτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλεξία συμφωνω απόλυτα. Πραγματικά όταν το διαβάζα είχα τις ίδεες σκέψεις. Αυτή η σειρά αν και μου άρεσε πολύ έχω την αίσθηση ότι κ΄΄ατι της λείπει..Στο τέταρτο εν μέρη το βρήκα. Παρούσιαζει και εκει μια διαφορετική πτυχή της ιστορίας -μέχρι και που το ανέφερες δεν το είχα σκεφτεί ότι σε κάθε βιβλιο παρούσιαζει και κάτι διαφορετικό :Ρ- είναι καλό βιβλίο αν και μου πήρε λίγο χρόνο να συνιθίσω την αλλάγη των πρωταγωνιστων. Πολύ όμορφη κριτική, ακρίβως ότι σκεφτόμουν ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γερασιμάκο μου σε ευχαριστώ! συντονίστηκαν οι σκέψεις μας λοιπόν! εσύ τι διαβάζεις τωρα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πιθανότατα να διαβάζει το χίλιες και μία λύσεις για το σπίτι... :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. χα, χα, χα!!! καλό! γι'αυτό χάθηκε λες?? :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα! Μόλις ανακαλύψαμε το ιστολόγιό σου και μας άρεσε πολύ. Θα σε διαβάζουμε σίγουρα καθώς και εμείς είμαστε fans των βιβλίων. Αν θες πέρνα και συ από το κονάκι μας. Καλή σνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σας ευχαριστώ κορίτσια μου! καλωσορίσατε!
    Έρχομαι να σας επισκεφτώ ευθύς αμέσως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιώτα καλό :) Χα,χα,χα!!!
    Ναι μαζί με τον νέο κατάλογο της IKEA για το '12. :D
    Το ταίρι διαβάζω αν και πρακτικά δεν το διαβάζω γιατί δεν έχω καθόλου χρόνο. Μέχρι στιγμής μου αρέσει πολύ. Η γραφή της Condie είναι πολύ ποιητική και η υπόθεση έχει πολύ ενδιαφέρον. Όπως νομίζω είπες Αλεξάκι στην κριτική σου σε σημεία -η γραφή- μοιάζει λίγο επιτευδεμένη και ίσως με κουράζει αλλά μου αρέσει. Από ποιητικές γραφές πχ προτιμώ της Stiefvater που έχει κάτι το λυρικό, αλλά και αυτή μου είναι πολύ ευχαριστή. Ναι, μέχρι στιγμής μου αρέσει πολύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. χαίρομαι Gerrako μου που σου αρέσει! εγώ ανυπομονώ για το επόμενο! η Stiefvater τι έχει γράψει? δεν έχω διαβάσει νομίζω κάτι δικό της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. αααα σόρυ το είχα ξεχάσει! φτού μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα σε όλους!
    Επέστρεψα και εγώ από τις διακοπές μου..Εχω κανένα 15νθήμερο να μπω στο blog.
    Τι μου κάνετε; Ελπίζω όλοι καλά. Καλό χειμώνα κλπ κλπ.

    Λοιπόν, τελείωσα στις διακοπές το Specials και το Extras.

    Το Specials μου άρεσε. Ίσως και πιο πολύ από τα άλλα δύο. Δεν περίμενα ότι θα είχε τέτοια πλοκή (μια ολόκληρη πόλη σε επανάσταση κλπ) και μου άρεσε γιατί όλα δέσανε πολύ όμορφα. Όμως όπως έχουμε ξαναπεί, κάτι δεν πάει καλά με αυτή τη σειρά.

    Στα αρνητικά λοιπόν βάζω το γεγονός ότι δεν ένιωσα ούτε καν τσούξιμο στα μάτια μου όταν πέθανε ο ζέιν. Ούτε μισό δάκρυ. Δεν νομίζω ότι υπάρχει συγγραφέας που κατάφερε να μην δώσει κανένα συναίσθημα σε σκηνή θανάτου αγαπημένου προσώπου. Αυτός ο τύπος αξίζει βραβείο για αυτό. Καμία συγκίνηση.
    Με την Κέιμπελ περίμενα λίγο μεγαλύτερη στιχομυθία, και μιας και την ελευθερώνει ήθελα κάτι λίγο βαθύτερο και όχι τόσο απλοικό.
    Μου άρεσε πολύ η Σέι. Γενικά σε όλη την σειρά μου άρεζε πολύ η Σέι γιατί είναι σαν η φωνή της αλήθειας στη ζωή της Τάλι. Η Τάλι όλο μπλέκεται παρά τη θέλησή της σε διάφορες ιστορίες και καμιά φορά μου θυμίζει λίγο το "τραβάτε με και ας κλαίω". Η Σέι τουλάχιστον είναι πιο προσηλωμένη σε αυτό που κάνει (πχ ως ειδική είναι αδίστακτη σε αντίθεση με την Τάλι που τελικά όλα γίνονται για έναν γκόμενο-έστω την αγάπη της ζωής της. Αλλά τόσο χειρουργίο έφαγε ρε παιδί μου, ακόμη κλαίγεται για τους γκόμενους. Τέλος πάντων)

    Σε γενικές γραμμές, είναι όντως πολύ καλή η ιδέα της σειράς και ενω στα 2 πρώτα βιβλία έλεγα "τι θα γίνει ρε παιδί μου, πώς θα αλλάξει ο κόσμος έτσι πως τους έχουν μαντρωμένους και με τέτοια τεχνολογία να τους παρακολουθεί και με έναν Καπνό που είναι σαν παιδάκια σε κατασκήνωση", αλλά στο 3ο πιστεύω ότι τα εξηγεί όλα και τους δίνει μια ρεαλιστική χροιά.

    Αυτά για τους Specials. Για το Extras στην αντίστοιχη δημοσίευση.

    Γράψτε μου γνώμη πλιζζζ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έυα μου όλα καλά! Ξεκουραστήκαμε γενικά.. εσύ?
    Λοιπόν στα περισσότερα συμφωνούμε.. σε γενικές γραμμές είναι όντως πολύ ωραία η ιδέα την οποία όμως κατά την γνώμη μου ο συγγραφέας δεν την εκμεταλλεύτηκε όπως θα έπρεπε.. ευχάριστο παρόλα αυτά χωρίς όμως να είναι καλοδουλεμένο..
    Αυτό που μου άρεσε περισσότερο είναι ότι σε κάθε βιβλίο βλέπουμε μια διαφορετική πτυχή της ιστορίας!
    Η Σέι μου άρεσε και εμένα πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...