Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ο Κήπος των Πειραμάτων (Μέρος Α')



Τίτλος: Ο Κήπος των Πειραμάτων (Μέρος Α')
Συγγραφέας: Lauren Destefano
Εκδόσεις: Διόπτρα
Μετάφραση: Βούλα Αυγουστίνου


H Lauren DeStefano είναι μια νέα συγγραφέας η οποία έκανε το ντεμπούτο της με τον Κήπο των Πειραμάτων. Το βιβλίο αυτό έχει διχάσει το αναγνωστικό κοινό στην Αμερική, όπου γράφτηκαν κριτικές ή του ύψους ή του βάθους..ε εγώ λοιπόν είμαι κάπου στη μέση .


Περιγραφή:


* Ρίνα, Τζένα, Σέσιλι... Τρεις νύφες σ'έναν μυστηριώδη κήπο πειραμάτων. Όταν οι επιστήμονες δημιούργησαν τα γενετικά τέλεια παιδιά, όλοι νόμιζαν οτι το μέλλον της ανθρώπινης φυλής είναι εξασφαλισμένο. Αν και η πρώτη γενιά ήταν σχεδόν αθάνατη, ένας ιός σκορπά τον θάνατο στις επόμενες γενιές. Εικοσιπέντε χρόνια ζωής το όριο ηλικίας για τους άντρες, είκοσι για της γυναίκες. Άνθρωποι που μετατρέπονται σε ωρολογιακές βόμβες... Επιστήμονες γενετιστές που ψάχνουν απεγνωσμένα το αντίδοτο... Νεαρά κορίτσια που απάγονται για να γίνουν για να γίνουν «νύφες» και να «παράγουν»  όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά για να μην εξαφανιστεί το ανθρώπινο είδος από την γη...
Η δεκαεξάχρονη Ρίνα έχει μόλις τέσσερα χρόνια ζωής όταν πέφτει θύμα απαγωγής από τους «Συλλέκτες» και οδηγείται στον Κήπο των Πειραμάτων, στον μαγικό κόσμο των ψευδαισθήσεων και του πλούτου. Μυστικά μονοπάτια, σκοτεινά δωμάτια, νοσηρά μυστικά, αβεβαιότητα, ψευδαισθήσεις... Άραγε υπάρχει ελπίδα για να ξαναβρεί την ελευθερία της; Θα ξαναβρεί το νήμα που θα την οδηγήσει στον πραγματικό κόσμο; *


Ο Κήπος είναι ένα ακόμη βιβλίο του οποίου η ιστορία εξελίσσεται σε δυστοπικό περιβάλλον, γεγονός που αυτομάτως το κατατάσσει σε μια από τις αγαπημένες μου κατηγορίες λογοτεχνίας. Το εμπόδιο που υπάρχει εδώ είναι οτι τα τελευταία χρόνια έχουν γραφτεί εκπληκτικά βιβλία  στην κατηγορία αυτή, από καταπληκτικούς συγγραφείς και πολλοί αναγνώστες ενδεχομένως να πέσουν στην παγίδα της σύγκρισης. Διαβάζοντας το, για να είμαι ειλικρινής ένιωσα σε σημεία ότι υπάρχει κάποιο μικρό κενό στην πλοκή ή ότι κάποια άλλα σημεία ήθελαν λίγη περισσότερη δουλειά. Στο σύνολό του όμως το βιβλίο μου ήταν πολύ ευχάριστο.. Η ιδέα στην οποία βασίζεται όλη η ιστορία είναι αρκετά σκοτεινή και πολύ ενδιαφέρουσα. Η αφήγηση έχει πολύ καλή ροή χωρίς σκαμπανεβάσματα κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να το διαβάσω με μία ανάσα. Χωρίς να υπάρχει σημαντική δράση και "πυροτεχνήματα" η συγγραφέας καταφέρνει να δημιουργήσει ένταση καθώς και μια αίσθηση κινδύνου, την οποία και μας μεταφέρει με ιδιαίτερη ευκολία. Είναι σημαντικό επίσης να αναφέρω οτι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στην μετάφραση. Το μόνο που θα ήθελα εγώ, θα ήταν ένα πιο δυναμικό τέλος αλλά πιστεύω ότι τη δράση που έλειπε από αυτό το βιβλίο θα την βρούμε σίγουρα στα δύο επόμενα μέρη της τριλογίας! Είναι μια πολλά υποσχόμενη σειρά και ανυπομονώ να ανακαλύψω την συνέχεια!


Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμα:

Το δεύτερο μέρος της σειράς με πρωτότυπο τίτλο Fever κυκλοφορεί τέλη Φεβρουαρίου στο εξωτερικό. Οπότε υποθέτω ότι θα περιμένουμε μερικούς μήνες..


Καλή ανάγνωση!

42 σχόλια:

  1. Aλεξία φοβερή κριτική!!! :)
    Εγώ το ερωτεύτηκα και το τέλος το βρήκα πολύ συγκινιτικό. Αποδίδει υπέροχα τον στοίχο του Τ.Σ.Έλιοτ με τον οποίο αρχίζει το βιβλίο: Έτσι τελειώνει ο κόσμος, όχι με ένα πάταγο αλλά με ένα λυγμό.
    Δεν έκανε ΤΟ μπαμ σε αυτό συμφωνούμε απόλυτα, αλλά η DeStefano έχει υπέροχη γραφή, πρωτότυπη ιδέα, δυνατή πλοκή και είναι εκπληκτική στο να δημιουργεί χαρακτήρες. Περιμένω με αγώνια την συνέχεια (η οποία ακόμη δεν έχει κυκλοφορήσει ούτε το εξωτερικό :Ρ 21 Φεβρουαρίου βγαίνει) με την οποία ελπίζω να κάνει το μπαμ ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο, δεν ρώτησα. Λίντεν ή Γκάμπριελ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ για την διόρθωση! κάτσε να το γράψω σωστά και σου απαντώ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λοιπόν ακόμη δεν έχω αποφασίσει αλλά κλίνω προς Γκάμπριελ αν και έχουμε πολλά να μάθουμε ακόμη γι'αυτόν. Ίσως οι εξελίξεις με κάνουν να αλλάξω γνώμη στο μέλλον.. εσύ?

    Επίσης σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια για την κριτική! Ως συνήθως είσαι πολύ γλυκός!
    Όσο για αυτό τον στίχο του Έλιοτ προσπαθώ με μανία να θυμηθώ που αλλού τον έχω συναντήσει πρόσφατα και δεν μπορώ! Θα σκάσω.. μήπως έχει αναφερθεί ως απόφθεγμα σε κάποιο από τα βιβλία που διαβάσαμε? Πάντως νοιώθω πως χωρίς να λέει πολλά..την ίδια στιγμή λέει τα πάντα..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παρακαλώ!! :)
    Ήμουν σίγουρος πως θα έλεγες Γκάμπριελ. Εγώ με μικρή διαφορά προς το παρον Λίντεν! Αλλά συμπαθώ πολύ και τον Γκάμπριελ.
    Ο στίχος του Έλιοτ εμφανίζεται στο όμορφο χάος αλλά αφού ακόμη δεν το έχεις διαβάσει, δεν έχω ιδέα που αλλού μπορεί να τον συνάντησες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καταλαβαίνω τους λόγους σου που επιλέγεις Λίντεν..είναι οι ίδιοι που κάνουν και εμένα επιφυλακτική στη επιλογή μου!

    Θα το θυμηθώ κάποια στιγμή που το συνάντησα..που θα πάει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τρομερό βιβλίο, το λάτρεψα! Ανυπομονώ να πιάσω στα χέρια μου το επόμενο!
    Εγώ παιδιά επιλέγω Γκάμπριελ ανεπιφύλακτα. Ο Λίντεν μπορεί να μην έφταιγε σε τίποτα αλλά δεν παύει να είναι ένας χαρακτήρας που δεν τολμάει να πάρει στα χέρια του την ίδια του τη ζωή. Χαρακτήρας χωρίς ενδιαφέρον, καθόλου του γούστου μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αδερφουλα μου πολυ χαιρομαι που σου αρεσε τοσο! Σε καταλαβαινω που επιλεγεις Γκαμπριελ αλλωστε κ εγω το ιδιο κανω για τον ιδιο λογο ..απλα ειμαι λιγο επιφυλακτικη οτι μπορει να αλλαξω γνωμη οταν διαβασω το δευτερο..και αυτο γιατι ο λιντεν εχει προοπτικη απλα ακομη ειναι πιονι του πατερα του..ως ποτε ομως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Bάλια συμφωνούμε απόλυτα.Τρομερό βιβλίο...
    Αν και εγώ προτιμώ τον Λίντεν. Δεν ξέρω κάτι ο χαρακτήρας του, κάτι η ιστορία του, κάτι αυτό που λέει η Αλεξία με τα πιόνια είναι πιο πολύ του γούστου μου. Το Γκάμπριελ τον συμπαθώ εννοείται και αυτον πολύ (μέχρι και τα μισά του βιβλίου δεν ήξερα ποιον προτιμούσα) αλλά νιώθω ότι δεν τον γνώρισα αρκετά. Τελικά και με βάση και όσα έγιναν στο τέλος, επιλέγω Λίντεν και ίσως αλλάξω γνώμη στο επόμενο.

    ΥΓ. Ο blogger έχει αρχίσει και κάνει ότι θέλει...Στην ανάρτηση για το last sacrifice δείχνει μέχρι το σχόλιο που έκανε η Γιώτα πριν μία εβδομάδα ότι τσέκαρε το κόκκινο ρουμπίνι. Μήπως φταίνε τα πολλά σχόλια στην συγκεκριμένη ανάρτηση; Μέρες εντωμεταξύ έβγαζε μόνο σε αυτή την ανάρτηση και ένα μύνημα ότι εαν θέλω να εμφανίζεται το script που παρεδώθει και κάτι τέτοια :Ρ Μήπως να μεταφερθούμε σε άλλη ανάρτηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίσαμε και τόσο καλά τον Γκάμπριελ στο πρώτο αλλά είμαι σίγουρη ότι στο δεύτερο θα γνωρίσουμε καλύτερα και τους δυο χαρακτήρες και θα καταλήξουμε στο ποιον προτιμάμε!
    Ίσως να αλλάξω και εγώ γνώμη και να συμπαθήσω πιο πολύ τον Λίντεν, εάν γίνει πιο δυναμικός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεράσιμε μου και εγώ το σκέφτηκα αυτό που λες και να μεταφέρω την συζήτηση αλλά ρώτησα έναν προγραμματιστή και μου είπε πως ο μπλόγκερ έχει κατασκευαστεί έτσι ωστε να αντέχει χιλιάδες σχόλια σε κάθε ανάρτηση! οπότε αποφάσισα να περιμένω να δώ πως θα πάει λίγες μέρες και βλέπουμε! σήμερα πάντως τα εμφάνισε τα σχόλια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εγώ γιατί δεν έχω σχολιάσει; Πού ήμουν; Χα, χα, χα... :P
    Πολλή καλή κριτική κοριτσάκι μου και συμφωνώ! Αν το συγκρίνεις με άλλα, είναι απλά κατώτερο. Μόνο του είναι καλό αλλά, έχει κενά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κοριτσάκια μου, μήπως ξέρετε πότε θα έχουμε τη συνέχεια;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Α! ξέχασα! επίσης και για το ταίρι ξέρουμε τίποτα;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φλεβάρη θα έβγαινε έξω άρα εδώ μετά από 6 μηνές στην καλύτερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ωραία! καλά κρασιά...

    Έχετε κάτι να προτείνετε, κάτι ολοκληρωμένο;; Έτσι για να έχουμε..δουλειά για το καλοκαίρι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ολοκληρωμένη είναι η "Υπόγεια Πολιτεία" που μου άρεσε πολύ.
    Διάβασα και το "Άγγελος + Δαίμονας", έβαλα και ανάρτηση... καταπληκτικό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ Γιωτάκι μου έλα ντε θα σου ξέφυγε!!! :)
    Όντως κάτι κενάκια τα είχε αλλά σε γενικές γραμμές είναι καλό και πολλά υποσχόμενο! άντε να δούμε..

    @Έλενάκι μου εγώ προσθέτω και τα Στραβαγκάντζα που είναι 3 και είναι τέλεια! και τώρα δεν θυμάμαι καλά αν τα έχεις διαβάσει αλλά επίσης τέλεια είναι τα:
    Δίψα 1, 2 και 3
    Uglies, Pretties, Specials και Extras
    H Προφητεία των Αδελφών (επίσης τριλογία)
    και φυσικά το Σώμα της Μέγιερ
    τα έχεις διαβάσει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. α! Έλενα ξέχασα να σου πω για το Ταίρι!
    Λοιπόν αν δεν κάνω λάθος θα βγει το καλοκαίρι..αλλά και οι Πλατύποδες δεν έχουν πει κάτι με σιγουριά ακόμη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γειά σου Αλεξία μου,
    Προφητεία των Αδελφών, απλά λατρεμένο!! Τώρα για το Σώμα, τί να πω;; από τα πιο αγαπημένα!!
    (κάτι άκουσα για συνέχειες, ξέρεις κάτι;)

    Από τα υπόλοιπα, δεν έχω διαβάσει κανένα... θα τα ψάξω ώστε σε κανά μήνα που θα ανέβω Σαλόνικα να κανονίσουμε παράδοση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Έλενα αρχικά δεν ήταν σχεδιασμένο να είναι σειρά το "Σώμα" αλλά προς τα 'κει πήγε το πράμα, έστω κι αν ακόμα δεν έχουμε κάτι σίγουρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αν γίνει έτσι θα είναι super! Μου άρεσε πολύ και πραγματικά όταν το τελείωσα, λυπήθηκα.. Η Μέγιερ είναι φοβερή! Όπως,επίσης θα είναι πολύ καλό να γράψει ή μάλλον να ολοκληρώσει το Midnight Sun...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αχ Ελενάκι μου πονεμένη ιστορία το Midnight Sun!
    Μακάρι να το έγραφε αλλά εγώ βλέπω δυο πιθανότητες..
    ή δεν θα το γράψει ποτέ (που θα είναι πολύ κρίμα..)
    ή αν το γράψει είναι ο άσος στο μανίκι της από την άποψη ότι θα περιμένει να βγάλει ότι έχει και δεν έχει από ταινίες και λίγο πριν αρχίσουν οι φαν να ξεχνάνε θα το βγάλει αλλά μάλλον το πρώτο θα συμβεί!
    Λοιπόν αν δεν τα διάβασες αυτά που σου είπα να τα βάλεις οπωσδήποτε στη λίστα σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αμέσως μόλις διάβασα το πρώτο κεφάλαιο πήρα τον βιβλιοπώλη της γειτονίας μου και το παρήγγειλα!! Με ενθουσίασε πολυ η ιδέα και πιστεύω ότι αν την έχει αναπτύξει σωστα ο συγγραφέας θα είναι τέλειο !!! ανυπομονώ !! θα το έχω στα χέρια μου την Πέμπτη αρα μεχρι το ΣΚ να περιμένετε σχολιο (εκτος απροοπτου)

    @Αλεξία πολυ ομορφη κριτικη !!! περιμενω να σε βγαλω αληθινη !!

    Υ.Γ. τελικά έχει μεταφραστεί η συνέχεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Όχι ακόμη Νέλυ μου αναμένουμε!
    Άντε μόλις το διαβάσεις σε περιμένουμε εδώ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. χαχα ναι ! θα καθυστερισω λιγο παραπανω γιατι με τις απεργειες πηγε πισω η παραγγελια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. οκ λοιπόν! Από που τα παραγγέλνεις Νέλη μου?
    Μπορώ και εγώ να σου στέλνω αν θέλεις.. που μένεις? Θεσσαλονίκη ή Αθήνα ή αλλού?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. μενω Τηνο και τα παραγγελνω απο ενα κοινο βιβλιοπωλειο της γειτονιας μου
    αααα να μην το ξεχασω ! το βιβλιο φανταστικο μου αρεσε πολυ !! και στηριζω Λιντεν τον λυπαμε τον καημενουλι ειναι πολυ γλυκος ασε που τον Γκαμπριελ εχω την αισθηση οτι δεν τον εχω γνωρισει ακομα... στο επομενο μπορει και να αλλαξω γνωμη θα δειξει !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Άσε Νέλυ μου αυτό το επόμενο να δουμε πότε θα βγεί...
    ώστε είσαι νησιώτισσα ε? τι ωραίο που είναι το νησί σας!!! έχω δει πολλές φωτογραφίες αλλά δεν κατάφερα ποτέ μου να έρθω.. τυχερούλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Απο τη μια ειμαι τυχερη αλλα απο την αλλη ειναι δυσκολα γιατι δεν εχουμε ουτε νοσοκομειο αν παθουμε τιποτα μας μπαρκαρουν κατευθειαν Συρο ή Αθήνα..
    Συμφωνω ομως οτι το νησακι μου ειναι πολυ ομορφο!! Αν καταφερεις να ερθεις καποια στιγμη θα σου πω εγω τα καλυτερα μερη να επισκευτεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. έγινε! μακάρι να τα καταφέρω σχετικά σύντομα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Μου αρεσε πολυ αυτο το βιβλιο αν κ νομιζω οτι σε καποια σημεια ηταν λιγο αγαρμπη η γραφη της!Καταφερνει πολυ ευκολα να σε απορροφησει κ να σε κρατησει εκει ακομη κ χωρις σημαντικη δραση κ πυροτεχνηματα οπως λες κι εσυ,αλλα ειναι πολυ πρωτοτυπο σαν ιδεα,πολυ συναισθηματικο (νομιζω οτι η συγγραφεας παιζει πολυ καλα με τα συναισθηματα μας) κ με μια αισθηση κινδυνου οπως πολυ σωστα γραφεις που αγωνιας συνεχως για την συνεχεια!!
    Εγω τουλαχιστον δεν μπορουσα να το χορτασω κ φτανοντας στην τελευταια σελιδα ηθελα το επομενο αμεσως εκεινη την στιγμη!
    *Εννοειται οτι εχω μια μεγαλη αδυναμια στον Λιντεν,ασχετα απο το πως,το αν κ το με ποιον θα καταληξει στο τελος η ηρωιδα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. χαίρομαι που συμφωνούμε! το συγκεκριμένο βιβλίο πράγματι ήταν πολύ πρωτότυπο! Το θέμα είναι πότε στο καλό θα εκδοθεί το επόμενο! θα ξεχάσουμε την πλοκή εως να το πιάσουμε στα χέρια μας! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ας κυκλοφορησει με το καλο κ θα κανουμε ενα 'ξεσκονισμα' μεχρι τοτε... Επαναληψη μητηρ πασης μαθησεως δεν λενε??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. οτι το λένε, το λένε! αλλά εδώ δεν προλαβαίνουμε να ξυθούμε θα αρχίσουμε τις επαναλήψεις????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Αξιζει να ξεκινησω την σειρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Θα σου πρότεινα να περιμένεις γιατί έχει κυκλοφορήσει μόνο το πρώτο και δεν έχουμε νεότερα για την πορεία της σειράς.. αν κυκλοφορήσει τουλάχιστον και το δεύτερο τότε ναι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Το 1ο θα κυκλοφορήσει μέσα στο 1ο δίμηνο του 2014.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Αγαπημενη μου Αλεξία, μολις τωρα ειδα οτι θες να διαβασεις το Αγγελικό Σκοτάδι και θα ήθελα να σου πω τα σχόλιά μου. Είναι ένα πολύ καλό βιβλίο που νομίζω οτι θα σε ενθουσιάσει, με μια πολύ δυναμική και έξυπνη ηρωίδα και δυο πολύ όμορφους και μυστηριώδεις νέους που πολύορκουν την ηρωίδα μας, την Σκάι. Κατά την γνώμη μου, είναι ένα βιβλίο με χιούμορ, έρωτα και με πολύ καλή πλόκη και γραφή.
    Σου εύχομαι να το διαβάσεις γρήγορα και ελπίζω να σου αρέσει.
    Πολλά φιλιά και καλή ανάγνωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Καλή μου η Μαίρη είσαι? που μου έστειλες και το mail?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. μου αρεσει πολυ το 3ο ποτε θα βγει ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...