Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Σκέψου έναν Αριθμό

Τίτλος: Σκέψου έναν Αριθμό
Συγγραφέας: John Verdon
Εκδόσεις: Διόπτρα
Μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής


Δυο χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του βιβλίου αυτού στην Ελλάδα, ήρθε επιτέλους η στιγμή να το διαβάσω. Από την στιγμή που πρωτοείδα τον τίτλο γραμμένο με αυτόν τον περίεργο τρόπο ήμουν σίγουρη ότι θα καταλήξει μια μέρα στα χέρια μου.






Περίληψη:



*Σκέψ6υ έναν αρι8μό. Έναν οποιονδήποτ3. Δες πόσο καλά γνωρίζω όλα σου τα μυστικά.
Αυτές ήταν οι τελευταίες λέξεις στο γράµµα που έλαβε µυστηριωδώς ο Μαρκ. Και ήταν µόνο η αρχή. Μια σειρά από παράξενα στιχάκια µε αµφίσηµα µηνύµατα και γρίφους οδηγούν τον Μαρκ να ζητήσει βοήθεια από τον παλιό του συµµαθητή και διάσηµο ντετέκτιβ, Ντέιβ Γκάρνεϊ.
O Ντέιβ, 47χρονος συνταξιούχος αστυνοµικός µε εξαιρετικές επιτυχίες στην εξιχνίαση εγκληµάτων µε κατά συρροή δολοφόνους, προσπαθεί να προσαρµοστεί στους ήρεµους πια ρυθµούς της νέας του ζωής. Όµως, µπροστά στην έκκληση του φίλου του το αστυνοµικό δαιµόνιο ενεργοποιείται, οδηγώντας τον ξανά σε απρόβλεπτες καταστάσεις.
Ο Μαρκ βρίσκεται νεκρός και δύο ακόµη δολοφονίες περιπλέκουν πιο πολύ την υπόθεση. Η ζωή του Ντέιβ απειλείται.*

Διαβάζοντας το "Σκέψου έναν Αριθμό" η πρώτη μου σκέψη ήταν "πόσο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι  ένας πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας έγραψε αυτό το αριστουργηματικό θρίλερ;". Παρότι είναι λοιπόν το πρώτο του μυθιστόρημα, ο John Verdon αποδεικνύει περίτρανα πως του ανήκει μια υψηλή θέση ανάμεσα σε καταξιωμένους συγγραφείς του είδους. Η ιστορία του έχει το πλεονέκτημα της πρωτοτυπίας, ας ξεκινήσουμε με αυτό. Πρωτότυπο στη γραφή του, στη δομή των χαρακτήρων, της πλοκής και γενικότερα δεν έχω διαβάσει τίποτα που να μου το θύμισαν. Έπειτα ένα στοιχείο που πάντοτε με συναρπάζει είναι η πνοή που δίνει ένας συγγραφέας στους χαρακτήρες του. Είναι πολυδιάστατοι και σύνθετοι και κάποιοι από αυτούς ευφυέστατοι, γνωρίζουμε το παρελθόν τους, το παρόν τους και ένα μέρος από το μέλλον τους. Μας δίνονται πληροφορίες που σκιαγραφούν τις προσωπικότητες σε σημείο τέτοιο που με την ζωντάνια τους θα μου μείνουν αξέχαστοι! Η σταδιακή κορύφωση της έντασης και της αγωνίας σε όλη την έκταση του βιβλίου, χωρίς να παρουσιάζει η πλοκή κοιλιά σε κανένα σημείο είναι το στοιχείο αυτό που ευθύνεται για το γεγονός ότι αρπάχτηκα από το βιβλίο και σχεδόν δεν το άφησα από τα χέρια μου μέχρι να διαβάσω όλες τις λεπτομέρειες, από την εισαγωγή μέχρι τις ευχαριστίες.  Ο τρόπος γραφής σε αναγκάζει κατά κάποιο τρόπο να μπεις μέσα στην ιστορία και να αγωνίζεσαι μαζί με τους πρωταγωνιστές να ανακαλύψεις τη λύση του αινίγματος, να σώσεις ζωές και να πιάσεις τον δολοφόνο. Οι αποκαλύψεις από ένα σημείο και μετά γίνονται βαθμιαία οπότε σου δίνεται η ευκαιρία να δοκιμάζεις την τύχη σου με υποθέσεις του τι μπορεί να συνέβη τελικά. Ένα εξαιρετικό βιβλίο σε τελική ανάλυση που πρέπει να διαβαστεί πάση θυσία απ'όσους αγαπούν την αστυνομική λογοτεχνία. Αλλά ακόμη και αν δεν είναι το στοιχείο σας και πάλι θα το λατρέψετε και θα εντυπωσιαστείτε από την ευφυΐα που κρύβεται μέσα στις σελίδες του.

Καλή σας Ανάγνωση!

18 σχόλια:

  1. Οπότε φιλενάδα, είχα δίκιο που σε πίεσα να το επισπεύσεις ε; ;)
    Μπράβο κοριτσάρα μου! Πολύ ωραίο κείμενο! Μες το πνεύμα του βιβλίου! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αχ κορίτσι μου σε ευχαριστώ πολύ! και ναι ήσουν η αιτία να το επισπεύσω και πολύ χαίρομαι γι'αυτό!
    Κυκλοφόρησε βέβαια και το δεύτερο του συγγραφέα το οποίο επίσης αγόρασα αλλά ήθελα να ξεκινήσω από το πρώτο.. αλλά ποιος ξέρει..πιθανότατα να το ανέβαλα κι άλλο αν δεν ήσουν εσύ!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα με ενδιεφερε πολυ να διαβασω τετοιου στυλ βιβλια :) Εχω μπλεξει με τριλογιες και τετεια, αυτο ειναι αυτοτελες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι Γιώργο αυτοτελές είναι αν και το δεύτερο του Συγγραφέα είναι με τους ίδιους πρωταγωνιστές αλλά άλλη ιστορία..
    να το διαβάσεις αξίζει..είναι πανέξυπνο στη σύλληψη και άριστα γραμμένο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραια, χαιρομαι που το ακουω :)
    Θα τελειωσω με τον κυκλο της φωτιας και θα παρω αυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κι εγώ θέλω να το διαβάσω το 2ο κάποια στιγμή! :)
    Θα μου πεις εντυπώσεις πρώτα όμως! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιώτάκι μέχρι στιγμής είναι πολύ καλό αλλά είμαι στα μισά..θα σου πώ τα πάντα μόλις το τελειώσω!
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βασικά δεν είμαι και πολύ φαν της αστυνομικής λογοτεχνίας ή μάλλον καλύτερα δεν ξέρω αν είμαι(είχα κάνει μια προσπάθεια με ένα άλλο βιβλίο της διόπτρας το στα ίχνη σου που μου το δάνεισε μια φίλη 100 σελίδες διάβασα και βαρέθηκα τη ζωή μου).Αλλά και εσύ Αλεξάκι αλλά και η Γιώτα έχετε πεί τα καλύτερα και λέω μήπως πρέπει να δώσω μια ευκαιρία...θα περιμένω να ακούσω απόψεις και για το δεύτερο και μετά ίσως το τολμήσω γιατί φαίνεται πολύ καλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μαιρη μου η αστυνομική λογοτεχνία είναι σταθερή αξία! Πιστεύω ότι πρέπει να δώσεις μια ευκαιρία στο είδος! αλλά ίσως είναι καλύτερα να ξεκινήσεις με κάτι πιο light..κάτι λιγότερο σύνθετο..το λέω επειδή δεν έχεις ξαναδιαβάσει..
    το Σκέψου έναν Αριθμό είναι καταπληκτικό βιβλίο..
    Σου προτείνω επίσης το "Σε Κώμα" που είναι πιο ελαφρύ και εμένα μου άρεσε πολύ! και πιστεύω πως θα σε εισάγει πιο ομαλά στη αστυνομ. λογοτεχνία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φοβερο και αυτο! :D Ηταν διαφορετικο απο τα αλλα και το απολαυσα! Μαζι μα αυτο διαβαζα και το Αβρααμ Λινκολν: Κυνηγος Βρικολακων, που και αυτο μ'αρεσε. :)
    Τωρα αρχισα το Κρατα Τα Ματια Σου Κλειστα.
    Και για να σε ρωτησω, Ο Verdon εχει γραψει ενα τριτο βιβλιο, Let The Devil Sleep νομιζω λεγετε.
    Θα εκδοθει στην Ελλαδα Ετσι??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Από όσο ξέρω Γιώργο ναι θα κυκλοφορήσει! Ευτυχώς!
    Το κράτα τα μάτια σου κλειστά είναι ακόμη καλύτερο από το πρώτο! Θα σου αρέσει :)
    Όσο για τον Λινκολν έμαθα ότι έχει κάποια σχέση με ιστορική λογοτεχνία που δεν είμαι φαν και δεν το έβαλα στη λίστα με αυτά που θέλω να διαβάσω..
    Εγώ τώρα διαβάζω Κύμματα Νεκρών (το δεύτερο από το Δάσος με τα χέρια και τα δόντια) πολύ ωραία σειρα και αυτή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εδω εχεις λιιιγο αδικο. Μπορει σε μερικα σημεια να ηταν λιιγο βαρετο, αλλα ολα τα υπολιπα σημεια με τα τσεκουρια και τον αποκεφαλισμο, ηταν φοβερα! :D Την εχω δει αυτη την σειρα στην ιστοσελιδα του πλατυπους, μπορει στο μελλον να επεκταθω και σε αυτην :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. εχω διαβασεθ=ι το ''Σκεψου εναν αριθμο'' και το ''Κρατα τσα ματια σου κλειστα'' και μπορω να πω πχ ηταν απλα τελεια....ξερει κανεις ποτε θα κυκλωφορησει και το τριτο..??''Let the devil sleep'' νομιζω λεγεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. βρε Γιώργο πως μου ξέφυγε το σχόλιο σου δεν ξέρω?? τώρα το είδα! ε συγχωρείς!
    σε ποιο πράγμα έχω άδικο? για τον Λίνκολν λες?

    Σπύρο δεν έχει ανακοινωθεί κάτι ακόμη αν δεν απατώμαι.. ελπίζω σύντομα!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. geia sou alexia... na se rwthsw to krata ta matia sou kleista einai to 2o meros? einai trilogia? aurio 8a paw na agorasw to skepsou 1 ari8mo k ekana mia research k efoson blepw mono kala logia to phra apofash :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μαρία μου ναι, είναι το δεύτερο μέρος και από όσο ξέρω θα είναι τριλογία. Είναι πράγματι πολύ ωραία βιβλία! Να μας πεις πως σου φάνηκαν.. Καλή ανάγνωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπέρα! Λοιπόν βρίσκομαι στην μέση του 2ου βιβλίου και φυσικά ήδη με κρατάει σε αμείωτο ενδιαφέρον! Θα ήθελα να σου ζητήσω μια χάρη..μπορείς να μου κάνεις μια μικρή περίληψη για την ροη της πλοκής του 1ου? έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε και δεν θυμάμαι π.χ πως γινόταν η επιλογή του θυματος και τέλος πως ανακάλυψαν τον θύτη..θα είμαι ευγνώμων :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμε φίλε μου γράψε μου το email σου και θα σου γράψω αυτά που θέλεις! Είναι κρίμα να τα γράψω εδώ και να χαλάσω την έκπληξη σε όσους δεν το έχουν διαβάσει ακόμη.. :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...