Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Απόκλιση - Veronica Roth



Τίτλος: Απόκλιση
Συγγραφέας: Veronica Roth
Εκδόσεις: Πλατύπους
Μετάφραση: Πηνελόπη Τριαδά

Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τότε που πρωτοείδα την Απόκλιση στις προσεχείς κυκλοφορίες της Πλατύπους, και μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση.. Μετά από πολύ καιρό λοιπόν επιτέλους κυκλοφόρησε στα ελληνικά και το πήρα στα χέρια μου!





Περιγραφή:

*
Μία επιλογή 
Καθορίζει τους φίλους σου

Μία επιλογή 
Καθορίζει τα πιστεύω σου

Μία επιλογή 
Καθορίζει πού θα αφοσιωθείς — για πάντα

Μία επιλογή 
Μπορεί να σε μεταμορφώσει


Στο δυστοπικό Σικάγο της Μπίατρις Πράιορ, η κοινωνία χωρίζεται σε πέντε φατρίες, καθεμία από τις οποίες είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στην καλλιέργεια μιας συγκεκριμένης αρετής – Ειλικρίνεια, Απάρνηση, Γενναιότητα, Ομόνοια και Πολυμάθεια. Μία συγκεκριμένη μέρα κάθε χρόνο, όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει το δέκατο έκτο έτος της ηλικίας τους, πρέπει να επιλέξουν τη φατρία στην οποία θα αφιερώσουν το υπόλοιπο της ζωής τους. Η Μπίατρις, πρέπει να αποφασίσει αν θα παραμείνει με την οικογένειά της ή αν θα διαλέξει αυτό που πραγματικά είναι – δεν μπορεί να έχει και τα δύο. Η επιλογή της θα καταπλήξει τους πάντες, ακόμη και την ίδια.

Κατά τη διάρκεια της ιδιαίτερα ανταγωνιστικής μύησης που ακολουθεί, η Μπίατρις αλλάζει το όνομά της σε Τρις, ενώ δυσκολεύεται να ξεχωρίσει ποιοι είναι πραγματικά οι φίλοι της – αλλά και πού ακριβώς θα μπορέσει να ταιριάξει στη ζωή που έχει επιλέξει, μια ρομαντική σχέση με ένα πότε σαγηνευτικό και πότε εξοργιστικό αγόρι. Όμως η Τρις έχει επίσης ένα μυστικό. Ένα μυστικό που κρύβει από όλους γιατί έχει προειδοποιηθεί ότι συνεπάγεται θάνατο. Και καθώς ανακαλύπτει μια διαμάχη που ολοένα μεγαλώνει και απειλεί να ξηλώσει τη φαινομενικά τέλεια κοινωνία, συγχρόνως μαθαίνει πως το μυστικό της μπορεί να τη βοηθήσει να σώσει αυτούς που αγαπά… ή να την καταστρέψει. *

Ξεκίνησα λοιπόν να διαβάζω την Απόκλιση με πολύ ενθουσιασμό, αποτέλεσμα της πολύμηνης αναμονής όπως είπα και πιο πάνω. Η αλήθεια είναι όμως πως δεν ήταν αντάξιο των προσδοκιών μου..Τουλάχιστον το πρώτο μισό του βιβλίου κύλησε χωρίς κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μένα. Θα μπορούσα να πω μάλιστα πως έκανα και αγγαρεία! Γενικότερα η πλοκή έχει έναν αργό ρυθμό που μόνο προς το τέλος επιταχύνεται ελαφρώς. Στο δεύτερο μισό περίπου αρχίζει να αποκτά ενδιαφέρον αφού πλέκεται ένα ειδύλλιο ενώ παράλληλα βλέπουμε μερικά ψήγματα δράσης. Προς το τέλος το κύριο στοιχείο της πλοκής είναι η δράση γεγονός που συνέβαλε θετικά στην τελική εντύπωση που μου άφησε το βιβλίο όταν γύρισα και την τελευταία σελίδα. Το βιβλίο αυτό κατατάσσεται στην κατηγορία "Δυστοπικό Νεανικό Μυθιστόρημα" και έχουμε διαβάσει οι περισσότεροι αρκετά αυτής της κατηγορίας τελευταία. Άλλα ήταν καταπληκτικά και άλλα μέτρια. Η Απόκλιση θεωρώ λοιπόν είναι μέτριο βιβλίο, με πολύ καλές προοπτικές όμως, αφού μην ξεχνάμε πρόκειται για τριλογία!  Η ιστορία εκπλήσσεται για άλλη μια φορά στο μέλλον όπου προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθυσμός υποχρεώνονται οι πολίτες να επιλέξουν μια από τις πέντε φατρίες στην οποία θα ανήκουν για το υπόλοιπο της ζωής τους. Η κάθε φατρία είναι αφιερωμένη σε μια συγκεκριμένη αρετή η οποία γίνεται τρόπος ζωής σε όσους την επιλέξουν! Για τους περισσότερους η επιλογή είναι ξεκάθαρη, υπάρχουν όμως και οι Αποκλίσεις!   Ελπίζω πραγματικά το επόμενο να είναι καλύτερο γιατί η αρχική ιδέα έχει αρκετό ενδιαφέρον!


Καλή σας Ανάγνωση!

25 σχόλια:

  1. Αλεξάκι... γιατί με ξενερώνεις; :P
    Θα το διαβάσω πάντως λίαν συντόμως και θα επανέλθω! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε τι να κάνω! Αφού μου φάνηκε μέτριο.. να μην σας το πω? Και πρώτη και καλύτερη απ'όλους εσύ ξέρεις πώς το περίμενα και τι ενθουσιασμό είχα! αλλά δεν με τρέλανε καθόλου.. ελπίζω το επόμενο να είναι καλύτερο..τι να πω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία!
    όπως και να'χει το βιβλίο δεν είναι σκουπίδι! Απλά είναι μέτριο.. οπότε σίγουρα θα το διαβάσεις σχετικά ευχάριστα ειδικά μετά την μέση! Από εκεί και πέρα λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές που έχουμε κατά καιρούς πιστεύω πως εσένα μπορεί να σου αρέσει και πολύ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι... με μας τις 2 δεν αποκλείεται! Χα, χα, χα...

    Φιλενάδα, πολύ ωραίο το καινούργιο φόντο, κάνει τρομερή αντίθεση. Καιρός ήταν να φύγει η πρασινάδα που μου καθόταν στο λαιμό! :P
    Χα, χα, χα...

    Μεγιές κοριτσάκι μου, πολύ όμορφο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ!! Μα δεν καταλαβαίνω γιατί δεν σου άρεσαν τα φυλλαράκια! ήταν πολύ όμορφα! χα, χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ζούγκλα ρε παιδί μου... χα, χα, χα! Αυτό είναι πάρα πολύ ωραίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. χαίρομαι που σου άρεσε δεσποινίς μου!!! ακόμη περιμένω νέα σου!!! που μου εξαφανίστηκες???
    (ξέρω..ξέρω..θα σκέφτηκες τώρα "ποια μιλάει" χα, χα, χα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. http://www.teen.com/2013/01/14/movies/divergent-movie-filming-in-chicago/ Δείτε τι βρήκα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευσταθία πράγματι! τον Μάρτιο αν δεν κάνω λάθος του 2014 θα βγεί το Divergent!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αλεξια η "αποκλιση" με κερδισε κ με καθηλωσε απο την πρωτη στιγμη που ξεκινησα να το διαβαζω!
    Ειμαι ακρως αντιθετη απο την αποψη σου αφου εμενα με γοητευσε τοσο, που ειναι πλεον ενα απο τα καλυτερα βιβλια που εχω διαβασει στη ζωη μου κ το καλυτερο δυστοπικο βιβλιο που εχω διαβασει μεχρι στιγμης!!
    Αφεθηκα εντελως στις σελιδες του κ νομιζω πως οτι κ να πω θα ειναι παρα πολυ λιγο!
    Στο μονο που ελπιζω ειναι να ειναι κ η συνεχεια του το ιδιο υπεροχη!
    Το ειδυλιο αναμεσα στην "Τρις" κ τον "4" μ εκανε να χασω πολλους χτυπους απ την καρδια μου κ η πλοκη του μ εκανε απο την μια να θελω να το διαβασω γρηγορα για να μαθω τι θα συμβει παρακατω κ απο την αλλη να το διαβαζω οσο το δυνατον πιο αργα για να παρατεινω κι αλλο ολα εκεινα τα συναισθηματα που μου προκαλουσε!!
    Σε καθε περιπτωση δυσκολευτηκα να το αφησω απο τα χερια μου ακομη κ μετα απο το τελος κ πλεον ανυπομονω οσο κανενα για την συνεχεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γλυκό μου κορίτσι λογικό είναι να διαφωνούμε που και που! Εγώ αυτό το βιβλίο το περίμενα ανυπόμονα για πάνω από ένα χρόνο..όταν κυκλοφόρησε έτρεξα σαν την τρελή να το πάρω!
    Δεν ήταν όμως αυτό που περίμενα.. ίσως επειδή είχα πολύ υψηλές προσδοκίες. Δεν το μίσησα φυσικά απλά το βρήκα μέτριο, τα επόμενα θα τα διαβάσω όμως γιατί ελπίζω ότι θα είναι πολύ καλύτερα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αλεξια μου δεν πειραζει δεν ειναι μονο λογικο να διαφωνουμε καποιες φορες αλλα μη σου πω οτι χρειαζεται κιολας!!!
    Εγω τι να πω...τα ειπα ολα παραπανω!!
    Παντως αυτο ειναι το 2ο βιβλιο που εχουμε ακρως αντιθετες αποψεις μετα το "ριγος" οποτε συγκριτικα με αυτα που διαβασαμε κ αρεσαν κ στις δυο δεν τα λες κ πολλα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. τα δύο βιβλία στο σύνολο που έχουμε διαβάσει δεν είναι τίποτα!!! κάτι μου λέει πάντως πως το δεύτερο θα μου αρέσει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και πώς λέγεται η συνέχεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμε στο πρωτότυπο είναι Insurgent ο οποίο σημαίνει επαναστάτης, δεν ξέρω όμως αν θα κάνουν απ'ευθείας μετάφραση.. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το έκαναν Ανταρσία, ενώ Insurgent θα πει αντάρτης. Ναι, ξέρω, κολλάω σε λεπτομέρειες, αλλά Divergent δε σημαίνει απόκλιση, αλλά αποκλίνων. Απόκλιση είναι η κατάσταση (divergence).
    Νίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Νίκη μου όταν γίνεται η μετάφραση του τίτλου πάντοτε λαμβάνεται υπόψη το κατά πόσον θα τραβήξει την προσοχή, αν θα είναι δηλαδή εμπορικός. Για αυτό βλέπεις τόσες διαφοροποιήσεις.. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι και πολύ μικρές. Σκέψου την Αγγελική Σιωπή, στο πρωτότυπο είναι Hush Hush, φαντάζεσαι να το ονόμαζαν Σςςς Σςςς? Όλα είναι θέμα εμπορικότητας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Α, για το Hush Hush, ωραίο theme song θα ήταν το τραγούδι The Lion Sleeps tonight.
    Hush, my darling, don't fear, my darling, the lion sleeps toniiiiiiight. ΧΑ!
    Νίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εγω παντως τωρα ανακαλυψα αυτη τη σελιδα και πραγματικα με εσωσε! Εψαχνα για καλα βιβλια φαντασιας (τα οποια λατρευω) κανενα μηνα και βαλε... Οποτε ευχαριστω!!!
    Δαναη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλως ήλθες λοιπόν Δανάη! Σε καταλαβαίνω πως νιώθεις, γιατί και γω όταν ανακάλυψα αυτό το μπλογκ έπαθα πολιτισμικό σοκ μόλις είδα πόσα ωραία βιβλία υπάρχουν. Και η Αλεξια έχει κάνει φοβερή δουλειά!! Να ρωτάς και να σχολιαζεις ότι θες! Θα τα λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ξέρει κανείς πως θα λέγεται το τρίτο βιβλίο και την αυτολεξεί μετάφρασή του;
    Νίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Νίκη μου τώρα είδα για το theme song που λες! καλοοο!!!!
    όσο για το τρίτο βιβλίο του Divergent θα λέγεται Allegent το οποίο σημαίνει ακλόνητα αφοσιωμένος.. το πως θα το προσαρμόσουν όμως δεν ξέρω.. ίσως "Ακλόνητη αφοσίωση" ή σκέτο "αφοσίωση" ??

    Δανάη καλώς μας ήρθες! χαίρομαι που σου άρεσε το μπλογκ! σχολίασε και ρώτα ελεύθερα!

    Ευάκι μου τα παραλές! χαχα! να είσαι καλά για τα καλά σου λόγια! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ε, δεν μπορούμε να το πούμε χύμα στο κύμα. Είναι spoiler! :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...