Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ


Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΑΡΛΟΣ ΡΟΥΙΘ ΘΑΦΟΝ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΛΙΒΑΝΗΣ

Η "ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ" είναι από τα λίγα βιβλία τα οποία μου πήραν καιρό να τα διαβάσω..το συγκεκριμένο μου πήρε κάτι λιγότερο από 2 εβδομάδες και να φανταστείτε συνήθως βιβλία 500 σελίδων τα διαβάζω το πολύ σε τρεις-τέσσερις μερούλες. Προτού αναλύσω όμως την άποψή μου, σας μεταφέρω από το οπισθόφυλλο τα εξής:
*Ένα βιβλίο ιστορικού μυστηρίου, μια συναρπαστική ιστορία αγάπης και μια συγκλονιστική αποκάλυψη της μυστικής δύναμης των βιβλίων -ένας θρίαμβος της τέχνης της μυθοπλασίας.
Η Σκιά του Ανέμου είναι ένα μυθιστόρημα για το μαγικό ταξίδι ενός αγοριού, του Ντανιέλ, στα μυστικά και τα φαντάσματα μιας σκοτεινής πόλης, με αφετηρία την αναζήτηση ενός μυστηριώδους συγγραφέα που τα βιβλία του, ακατανίκητα σαγηνευτικά, είναι ένας θανάσιμος κίνδυνος για όποιον τα κατέχει.
Ο Ντανιέλ οδηγείται από τον πατέρα του στο Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων, όπου του αποκαλύπτεται ένα μυστικό που θα αλλάξει τη ζωή του για πάντα: πρόκειται για μια μυστική βιβλιοθήκη, στην οποία βρίσκονται όλα τα ξεχασμένα βιβλία περιμένοντας εκείνο τον αναγνώστη που θα τα βγάλει από τη λήθη. Ο πατέρας του τον προτρέπει να διαλέξει ένα βιβλίο μέσα από τους λαβύρινθους του Κοιμητηρίου. Ο Ντανιέλ επιλέγει το βιβλίο Η Σκιά του Ανέμου, ένα μυθιστόρημα που θα τον γοητεύσει και θα τον παρακινήσει να ανακαλύψει και τα υπόλοιπα έργα του συγγραφέα του, Χούλιαν Καράξ. Σοκαρισμένος, έρχεται αντιμέτωπος με την φοβερή αποκάλυψη ότι κάποιος καταστρέφει τα αντίτυπα των έργων του Καράξ και ότι το δικό του είναι το μοναδικό που υπάρχει. Στην προσπάθειά του να ανακαλύψει την αλήθεια, θα διαβεί τις πύλες των σκοτεινότερων μυστικών της πόλης, σε έναν κόσμο που τον σκιάζουν δολοφονίες, μαγεία, παραλογισμός, πλεκτάνες και καταδικασμένοι έρωτες.*

Ένα ακόμη βιβλίο που μιλά για βιβλία. Βρισκόμαστε λοιπόν στη Ισπανία περίπου στα 1950 όπου ο Ντανιέλ μας εξιστορεί τα γεγονότα της ζωής του. Όταν ανακάλυψε το βιβλίο Η Σκιά του Ανέμου  του Χούλιαν Καράξ  άρχισε να αναζητά μανιωδώς και άλλα έργα του συγγραφέα. Ανακαλύπτοντας πως δεν υπάρχουν αρχίζει να ερευνά τα γεγονότα της ζωής του Καράξ τα οποία είναι καλυμμένα από ένα πέπλο μυστηρίου. Θα ανακατευτεί αρκετά ώστε να κινδυνέψει την ίδια του την ζωή αλλά ούτε και τότε θα το βάλει κάτω. Μας μεταφέρει και περίπου 20 χρόνια πριν εξιστορώντας διάφορα γεγονότα που συνέβησαν σε άλλα πρόσωπα που λόγω του Καράξ σχετίζονται με τις αναζητήσεις του Ντανιέλ.  Το βιβλίο έχει αρκετά "μπρος-πίσω", κάποια από τα οποία τα διάβαζα με ενδιαφέρον αφού αποκάλυπταν και εξηγούσαν αρκετά, ενώ κάποια άλλα τα βρήκα κουραστικά. Γενικότερα η πλοκή δεν κυλάει όσο γρήγορα θα ήθελα εγώ αλλά πρέπει να παραδεχτώ πως είναι πολύ ατμοσφαιρικό και καταφέρνει να σκιαγραφήσει την εποχή και τα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα που συνδέονται με αυτή. "Η Σκιά του Ανέμου"  δεν είναι ένα βιβλίο που θα πρότεινα σε όλους, θέλει να έχεις αρκετή υπομονή και να το αφήσεις να σε ταξιδέψει. Στις τελευταίες εκατό σελίδες η πλοκή αρχίζει να κινείται πιο γρήγορα και επιτέλους σε γραπώνει μέχρι το τέλος. 


ΥΓ. Το βιβλίο που ανακάλυψε ο Ντανιέλ και τα υπόλοιπα του φανταστικού συγγραφέα Χουλιάν Καράξ, περιγράφονται τόσο καλά που θα ήθελα να είναι πραγματικά ώστε να μπορώ να τα διαβάσω!


       

5 σχόλια:

  1. ΤΕΛΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟ
    ΕΛΠΙΖΩ ΚΑΙ ΤΟΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΕΛΕΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Ανώνυμος

    Συμφωνώ και ελπίζω και εγώ το ίδιο! Και πιστεύω ότι θα είναι εξίσου καλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμενα παντως μου άρεσε πάρα πολύ ! Προσπάθησα να το διαβάσω αργά για να το απολαύσω , γιατί κι εγώ διαβάζω πάρα πολύ γρήγορα.
    Με ταξίδεψε και με μάγεψε .Μακάρι να ήταν όχι μόνο τα βιβλία του Χουλιάν αληθινά , αλλά και ο ίδιος. Βασανισμένος , μοναχικός , καταραμένος ήρωας... τα υπόλοιπα βιβλία: το παιχνιδι του αγγέλου και ο αιχμαλωτος του ουρανου είναι πολύ καλά , αλλά δε φτανουν , κατά τη γνώμη μου , το πρώτο βιβλίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε/η συμφωνούμε απόλυτα! εξαιρετικά καλογραμμένο και τόσο ατμοσφαιρικό! από τα λίγα που με έχουν μαγέψει τόσο! αυτό που λες για τα επόμενα το έχω ακούσει και από άλλους αλλά εγώ δεν τα έχω διαβάσει για να εκφράσω άποψη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...